• Úvod
    • Ochrana osobných úda ...

Ochrana osobných údajov

Informácia o podmienkach spracúvania osobných údajov v Národnej banke Slovenska

Ochrana osobných údajov je pre Národnú banku Slovenska (NBS) mimoriadne dôležitá a považuje za potrebné informovať verejnosť o tom, ako spracúva získané osobné údaje, prečo ich zhromažďuje a čo to pre dotknuté osoby znamená. Z tohto dôvodu NBS zverejňuje dokument v súlade s povinnosťami podľa všeobecného nariadenia o ochrane údajov a zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Tento dokument obsahuje informácie, týkajúce sa účelu spracúvania, podmienok získavania, samotného spracúvania, poskytovania osobných údajov, príjemcov, prenosu osobných údajov, ako aj o právach dotknutých osôb (fyzických osôb, ktorých osobné údaje sú spracovávané v informačných systémoch NBS).

Informácia o podmienkach spracúvania

  • poskytuje prehľad o tom, ako NBS získava a spracúva osobné údaje a informuje o právach dotknutých osôb podľa všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov,
  • je zameraná na fyzické osoby, ktoré sú alebo budú klientmi, finančnými spotrebiteľmi, návštevníkmi NBS, dodávateľmi NBS, fyzickými osobami zastupujúcimi alebo konajúcimi v mene právnickej osoby, účastníkmi podujatí organizovanými NBS, uchádzačmi o zamestnanie v NBS, zmluvnými partnermi alebo osobami v písomnom kontakte s NBS,
  • obsahuje informácie o tom, kedy NBS zdieľa osobné údaje s inými subjektmi (príjemcami), napríklad s poskytovateľmi služieb, dodávateľmi alebo sprostredkovateľmi.

Čo sú to osobné údaje?
Osobnými údajmi sa rozumejú všetky informácie, ktoré sa týkajú dotknutých osôb, ktoré ich identifikujú alebo môžu identifikovať ako konkrétnu osobu. Takými údajmi môže byť meno, priezvisko, adresa alebo rodné číslo, prípadne kamerový záznam. Podrobný prehľad o podmienkach spracúvania osobných údajov NBS je tu:

Informácia o podmienkach spracúvania osobných údajov v Národnej banke Slovenska [.pdf, 278 kB]

1. Prevádzkovateľ

NBS spracúva osobné údaje vo svojich informačných systémoch ako prevádzkovateľ podľa ustanovenia čl. 4 bod 7 všeobecného nariadenia o ochrane údajov. Pri spracúvaní osobných údajov NBS dodržiava zásadu zákonnosti, spravodlivosti a transparentnosti, zásadu obmedzenia účelu, zásadu minimalizácie údajov a minimalizácie uchovávania údajov, ako aj zásadu správnosti.

2. Zodpovedná osoba

Zodpovedná osoba je zamestnanec NBS, ktorý v NBS plní úlohy podľa nariadenia. Zodpovedná osoba zodpovie otázky k informáciám obsiahnutým v tomto dokumente. Zodpovednú osobu je možné kontaktovať na adrese:
E-mail: dpo[at]nbs.sk
Písomne: ochrana osobných údajov, odbor ochrany a bezpečnosti, Národná banka Slovenska, Imricha Karvaša 1, 813 25 Bratislava.

3. Na aký účel sa spracúvajú osobné údaje?

NBS spracúva osobné údaje len v takom rozsahu, ktorý je nevyhnutný vzhľadom na účely, na ktoré sa spracúvajú.

  1. Účelom spracúvania osobných údajov je najmä
    • a) plnenie úloh NBS podľa osobitného právneho predpisu, napríklad identifikácia a overenie identifikácie predkladateľa peňazí pri výmene peňazí alebo odobratí peňazí, pri udelení povolenia NBS na spracovávanie bankoviek a mincí, evidencia a analýza falošných alebo poškodených platidiel,
    • b) výkon dohľadu nad finančným trhom, v oblasti bankovníctva, kapitálového trhu, poisťovníctva a dôchodkového sporenia, ochrana finančných spotrebiteľov a iných klientov na finančnom trhu,
    • c) predchádzanie legalizácii príjmov z trestnej činnosti a ochrana pred financovaním terorizmu,
    • d) povolenie na prevádzkovanie platobných systémov,
    • e) príprava, uzatváranie a vykonávanie bankových obchodov s klientom alebo jeho zástupcom, uplatňovanie práv a plnenie povinností NBS z uzavretého obchodu, prípadne súvisiaceho vzťahu medzi NBS a dotknutou osobou,
    • f) výberové konania na voľné pracovné miesto v NBS, absolvovanie stredoškolskej praxe,
    • g) zabezpečenie verejného obstarávania,
    • h) príprava, uzatváranie a vykonávanie zmlúv, uplatňovanie práv a plnenie povinností NBS z uzatvorených zmlúv,
    • i) vedenie účtovníctva,
    • j) vybavovanie sťažností a žiadostí,
    • k) ochrana verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovanie trestných činov, ochrana majetku a zdravia,
    • l) správa majetku NBS,
    • m) archivácia dokumentácie, spisov a záznamov, ktoré pochádzajú z činnosti NBS.
  2. Ďalšie účely spracúvania osobných údajov môžu byť uvedené v jednotlivých zmluvách uzavretých medzi NBS a dotknutou osobou, napríklad v zmluvách s autormi, v licenčných zmluvách, v kúpnych zmluvách.
  3. NBS môže spracúvať osobné údaje aj na základe súhlasu; v tomto prípade je účel spracúvania osobných údajov uvedený priamo v tomto súhlase.

4. Oprávnené záujmy NBS

Okrem vyššie uvedeného NBS môže spracúvať osobné údaje, ak má na ich spracúvaní oprávnený záujem, čo môže nastať ak pôjde o:

  • získanie kontaktných údajov dotknutej osoby, ako sú meno, priezvisko, adresa, e-mail pre potreby poštového alebo telefonického styku,
  • výkon menovej politiky v záujme členstva NBS v Eurosystéme,
  • poskytnutie prístupu do informačných systémov NBS,
  • overenie totožnosti osoby poverenej klientom na príjem a výdaj peňazí,
  • registráciu držiteľov elektronických certifikátov pre prístup do TARGET2,
  • zisťovanie, overovanie a kontrola identifikácie dotknutých osôb,
  • identifikáciu návštevníkov NBS, ochrana majetku NBS.

Osobné údaje môžu byť poskytnuté NBS na dokumentoch, formulároch, listoch a oznámeniach, prípadne v telefonických hovoroch alebo v elektronickej komunikácii medzi NBS a dotknutou osobou. Oprávnený záujem NBS nesmie prevažovať nad záujmami dotknutej osoby, jej základnými právami a slobodami.

5. S kým zdieľa NBS osobné údaje?

  1. NBS je oprávnená poveriť spracúvaním osobných údajov sprostredkovateľa. Ak NBS využíva na získavanie alebo iné spracúvanie osobných údajov sprostredkovateľa, robí tak len na základe písomnej zmluvy so sprostredkovateľom podľa čl. 28 všeobecného nariadenia o ochrane osobných údajov. NBS dbá na dôsledný výber svojich zmluvných partnerov, posudzuje ich spoľahlivosť a má zmluvne zabezpečené pravidlá ochrany osobných údajov.
  2. NBS môže byť na základe osobitných predpisov povinná poskytnúť osobné údaje iným subjektom, napríklad orgánom dohľadu v iných krajinách, Európskej centrálnej banke, finančnej spravodajskej jednotke, Sociálnej poisťovni, polícii.
  3. NBS má povinnosť mať auditovanú účtovnú závierku, preto môžu byť niektoré osobné údaje sprístupnené audítorovi Deloitte Audit, s. r. o., Digital Park 2, Einsteinova 23, Bratislava.
  4. Odosielanie zásielok sa v NBS vykonáva prostredníctvom Slovenskej pošty alebo kuriérskej služby.

6. Prenos osobných údajov do tretích krajín

NBS uskutočňuje prenos osobných údajov do tretích krajín (krajín mimo EÚ a EHS) len v prípade, ak ide o poskytnutie osobných údajov orgánom dohľadu, plnenie zmluvného vzťahu s klientom alebo je prenos nevyhnutný z dôležitých dôvodov verejného záujmu.

7. Ako dlho sa spracúvajú osobné údaje?

  1. NBS rešpektuje zásadu minimalizácie doby uchovávania osobných údajov. Zároveň sa na činnosť NBS vzťahujú osobitné predpisy, ktoré stanovujú dobu úschovy niektorých dokumentov (napríklad v prípade účtovných dokladov je to 10 rokov).
  2. NBS je podľa osobitného zákona pôvodcom registratúry, ktorého povinnosťou je vypracovať registratúrny plán a predložiť ho na schválenie štátnemu ústrednému archívu. Doby úschovy niektorých dokumentov v NBS sa preto riadia schváleným registratúrnym plánom.
  3. Osobné údaje uchádzačov o zamestnanie v NBS sa po skončení výberového konania likvidujú, okrem tých prípadov, keď uchádzači o zamestnanie udelili NBS súhlas s ich úschovou na dobu 6 mesiacov.
  4. NBS uchováva kamerové záznamy z verejnosti prístupných priestorov NBS (priestorov, v ktorých sa uskutočňuje styk s klientmi a manipulácia s peňažnou hotovosťou) po dobu maximálne 13 mesiacov, kamerové záznamy z ostatných verejných priestorov (napríklad priestory okolo budovy ústredia NBS, iných budov NBS, priestory Múzea mincí a medailí Kremnica) uchováva po dobu maximálne 30 dní. Osobné údaje osôb, ktoré jednorazovo vstupujú do priestorov NBS, sa uchovávajú maximálne po dobu 2 rokov.

8. Aké sú práva dotknutej osoby ?

Dotknutá osoba má

  • právo získať od NBS informáciu o tom, či sa spracúvajú jej osobné údaje a má právo na prístup k osobným údajom, ktoré sa jej týkajú,
  • právo žiadať, aby NBS bez zbytočného odkladu opravila osobné údaje alebo ich vymazala,
  • právo žiadať, aby NBS obmedzila spracúvanie jej osobných údajov,
  • právo namietať proti spracúvaniu jej osobných údajov z dôvodov jej konkrétnej situácie,
  • právo na prenosnosť údajov, ak NBS spracúva jej údaje na základe zmluvy alebo súhlasu.

Formulár žiadosti dotknutej osoby je tu:

Žiadosť dotknutej osoby [.pdf, 293 kB]

9. Právo odvolať súhlas

Ak NBS spracúva osobné údaje na základe súhlasu, má dotknutá osoba právo tento súhlas kedykoľvek odvolať.

10. Právo podať sťažnosť dozornému orgánu

Ak si dotknutá osoba uplatnila niektoré, alebo všetky svoje práva na ochranu údajov a stále má pocit, že jej obavy zo spracúvania osobných údajov neboli dostatočne riešené, má právo podať návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov na Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky, Hraničná 12, 820 07, Bratislava 27.

11. Informácia o povinnosti poskytnúť osobné údaje

Ak NBS spracúva osobné údaje na základe osobitného zákona, je povinnosťou osobné údaje poskytnúť. Ak sú osobné údaje nevyhnutné na plnenie zmluvy a dotknutá osoba je zmluvnou stranou, NBS môže osobné údaje spracúvať aj bez jej súhlasu, odmietnutie poskytnúť osobné údaje môže mať za následok, že NBS odmietne zmluvu uzavrieť. Rovnako NBS môže odmietnuť prešetriť podanie na základe osobitných zákonov, ak si osoba nesplní zákonnú povinnosť a svoje osobné údaje na tento účel neposkytne.

12. Automatické rozhodovanie vrátane profilovania

NBS vykonáva automatizované individuálne rozhodovanie na základe osobitného zákona, a to vyhodnocovaním klienta a ním vykonaných obchodných operácií za účelom predchádzania a odhaľovania legalizácie príjmov z trestnej činnosti a financovania terorizmu.